KURCZAK W WINIE
1 kurczak
1/2 l białego wytrawnego wina
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oleju
sól,pieprz
2 łyżki cukru
papryczka chili
łyżka posiekanych ziół{tymianek,rozmaryn}
2 ząbki czosnku
Kurczaka rozciąć na pól,wino wymieszać z octem,olejem.Przyprawić solą,pieprzem,cukrem.dodać posiekane chili,zioła,czosnek.Kurczaka włożyć do marynaty na 2 godz.Połówki nadziać na patyki do szaszłyków,ołożuć na ruszcie glillować 40 min.smarować marynatą.
KUKURYDZA Z BAZYLIĄ
4 kolby kukurydzy
2 Ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
łyżka bazylii
sól,pieprz
Kukurydzę ułożyć oddzielnie na folii.Czosnek rozgnieść dodać oliwę,posiekaną bazylię,przyprawić.Natrzeć kukurydzę,owinąć folią,grillować 20 min.
SZASZŁYKI Z CUKINII
4 małe cukinie
10 szalotek
8 pomidorów
sól,oliwa
Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski,cebulę pokroić na ćwiartki,pomidory na plasterki.Na każdym plasterku cukinii ułożyć cebulę,zwijać w rulonik.Nabijać na patyk do szaszłykówna przemian z pomidorami.Oprószyć solą,skropić oliwą.Grillować 5-7 min smarująć oliwą.
ŻEBERKA W JOGURCIE
1 1/2 kg żeberek wieprzowych
25 g przyprawy do żeberek1/2 łyżeczki cukru
15 dag jogurtu naturalnego
szczypta curry
Przyprawę do żeberek wymieszać z cukrem, jogurtem,curry,posmarować po-porcjowane żeberka.Wstawić na noc do lodówki.Grillować na tacce ok 25 min,co jakiś czas obracająć.
WĄTRÓBKA Z POREM
40 dag wątróbki drobiowej
8 plastrów wędzonego boczku
duży por
sól.pieprz
Oczyszczony por pokroić na 2-3 cm kawałki,potem na pół.Wątróbkę ,por,boczek ułożyć na folii.oprószyć solą,pieprzem,zawinąć.piec 15 min.
ROLADKI WOŁOWE
60 dag polędwicy wołowej
zielona papryka
marchew
3 dymki
sól,
1/2 łyżki mąki
Paprykę ,marchew pokroić w słupki,dymkę w cienkie piórka.Mięso pokroić w cienkie plastry,lekko osolić ,rozłożyć warzywa.Zwinąć ,związać nicią,oprószyć mąką,piec 15 min.
BOCZEK Z KOPREM WŁOSKIM
80 dag boczku bez kości
sól,pieprz
łyżeczka kopru włoskiego
Boczek pokroić na plastry,Grillować 35 min.Posypać solą,pieprzem,koprem.
SZASZŁYKI DIABELSKIE
30 DAG WOŁOWINY
30 DAG PIERSI Z INDYKA
20 DAG PIKANTNEJ KIEŁBASY
4 MAŁE CEBULE
4 PAPRYCZKI CHILI
10 DAG BOCZKU
SÓL.PIEPRZ KOLOROWY
Wołowinę,indyka pokroić w kostkę tej samej wielkości,kiełbasę na kawałki.Cebulę na pół,chili oczyścić.Na patyki nadziewać wołowinę,cebulę,chili,kiełbasę,złożony na pól plasterek boczkui indyka.Oprószyć solą,pieprzem,wstawić na noc do lodówki.piec ok 15 min.
BOCZEK Z SZAŁWIĄ
80 dag boczku
sól,pieprz
5 dag ostrej musztardy
2 łyżki ziół{szałwia,natka,rozmaryn}
2 łyżki przyprawy do grilla
Boczek rozciąć na płat ,posmarować musztardą,oprószyć solą,ziołami.Zwinąć w roladę,końce spiąć,by się nie rozwijała.Roladę pokroić na plastry,nabić na patyki do szszłyków,Piec 30 min,kolka razy obracająć.
KEBABCZETY
1/2 kg mielonego mięsa cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mięty
łyżka miodu
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka mielonej kolendry
chili,sól,
3 łyżki oliwy
Cebulę czosnek posiekać.Wyrobić z mięsem,miętą,miodem przecierem,kolendrą,przyprawami.Z masy uformować na patyczkach podłużne kotlety,skropić oliwą.Piec 15 min.
STEK Z HALIBUTA
4 steki z halibuta
oliwa,
skórka z cytryny i pomarańczy
łyżeczka chili
po łyżeczce pieprzu,suszonego czosnku,ziół prowansalskich
Starte skórki z cytrusów połączyć z przyprawami,natrzeć rybę,skropić oliwą.Odstawić na 30 min.Piec po 5 min z każdej strony.
|
|
TOSTY Z SALSĄ TRUSKAWKOWĄ
1 kg truskawek
mięta
sok z limonki
5 dag cukru kandyzowanego
szczypta pieprzu
chałka
200 ml mleka
2 cukry waniliowe
5 dag masła
2 jajka
Truskawki pokroić na ćwiartki,dodać posiekaną mięte,sok z limonki,cukier,odrobinę pieprzu.Wstawić na 1 godz do lodówki.Chałkę pokroić na grzanki{czerstwą}Mleko,cukier waniliowy zagrzać,jajka roztrzepać,masło stopić.Tosty maczać w mleku,jajku.Piec z obu stron na złoty kolor.Podawać z salsą.
JABŁKA Z BAKALIAMI
4 kwaśne jabłka
1 cytryna
4 dymki4 łyżki rumu
8 łyżek posiekanych migdałów
8 łyżek dżemu pomarańczowego
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
po szczypcie mielonych goździków,cynamonu,imbiru
Rodzynki skropić rumem.Jabłka wydrążyć.Z cytryny otrzeć skórkę ,wycisnąć sok.Migdały,rodzynki dżem,miód doprawić sokiem z cytryny,gożdzikami,cynamonem,imbirem.Napełnić jabłka,obłożyć wiórkami masła.Ułożyć na kawałkach filii,szczelnie zawinąć.piec 20 min.
KARMELIZOWANE OWOCE
2 banany
4 połówki brzoskwiń
4 plastry ananasa z puszki
gałązka winogron
po kieliszku rumu, likieru pomarańczowego
po 5 łyżek cukru brązowego i masła
po 3łyżki posiekanych bakalii , rodzynek,wiórków kokosowych
sok i skórka z cytryny
Posiekane bakalie,rodzynki,skropić rumem,odstawić.Gruby arkusz folii posmarować masłem posypać brązowym cukrem.Banany z skórką przekroić wzdłuż,skropić sokiem z cytryny,posypać skórką,wiórkami,ułożyć na folii przekrojoną stroną do dołu.Obok ułożyć nakłute na wykałaczki plastry ananasa skropione likierem.połówki brzoskwiń napełnione bakaliami i rodzynkami.Grillować ,aż cukier się skarmelizuje.podawać na gorąco
|
|
BEKON Z MUSEM JABŁKOWYM
4 grube plastry bekonu
duże jabłko
łyżka masła
2 łyżki rodzynek
łyżka oliwy
Jabłka obrać ,pokroić w cienkie plasterki,dusić na maśle aż się rozpadną,dodać rodzynki.W każdym plastrze bekonu wyciąć kieszeń,napełnić musem,spiąć wykałaczką.Pokropić oliwą.Piec po 8 min z każdej strony.
ŁOSOŚ Z OWOCAMI
5 dzwonek z łososia
puszka sałatki owocowej
marynata
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka przypraw do ryb
Składniki marynaty wymieszać,posmarować rybę,wstawić na 1 godz do lodówki.Grillować z każdej strony po 5 min.Podawać z sałatką owocową.
ROLADKI Z WARZYWAMI
8 cienkich kotletów z łopatki lub szynki
czerwona i żółta papryka
cukinia
2 ziemniaki ugotowane na półtwardo
łyżka przyprawy do ziemniaków
łyżeczka słodkiej papryki
sól,oliwa
Kotlety rozbić,posypać papryką,solą.Odstawić na 1 godz.Paprykę pokroić w paski,cukinię w plasterki,ziemniaki w słupki.Warzywa posypać przyprawą do ziemniaków..Na każdym kotlecie ułożyć porcję warzyw,skropić olejem,zwijać roladki,spiąć wykałaczkami.Grillować z obu stron po 20 min.
BOGATE MIELONE
1/2 kg mięsa mielonego
2 czerstwe bułki
1 jajko
łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
sól,pieprz
Farsz
po 5 łyżek pokrojonej drobno mortadeli,papryki,cukinii,cebuli,natki,grzanek z chleba
łyżeczka suszonych pomidorów
Mięso połączyć z jajkiem,namoczoną bułką przyprawą ,solą.Formować kotlety,robić wgłębienia,każdy dołek napełniać farszem.Zawinąć w folię,grillować 15 min,odsunąc na bok i dopiekać 10 min.
SZYNKA ZE ŚLIWKAMI
10 plasterków szynki
10 plasterków żółtego sera
10 suszonych śliwek
Na plasterkach szynki ,ułożyć ser,śliwkę ,zwijać w rulony,spinać wykałaczkami.Grillować ,aż ser się rozpuści ,szynka zarumieni.
SZASZŁYKI Z DORSZA
2 filety z dorsza
4 cytryny
16 plasterków boczku
liście laurowe,sól,pieprz
Filety pokroić na kawałki,posolić,owinąć plastrami boczku.Na patyczki nabijać na przemian:Kawałki dorsza,liście laurowe,ćwiartki cytryny.Grillować na tacce.
KIEŁBASA W MORELOWEJ GLAZURZE
75 dag kiełbasy toruńskiej
1 szkl dżemu morelowego
łyżka soku z cytryny
sól,pieprz
Dżem podgrzać wymieszać z sokiem z cytryny.Kiełbasę podzielić na porcje,Naciąć ukośnie.Piec,w połowie pieczenia posmarować glazurą.Najlepiej smakuje z morelami z puszki.
ŻEBERKA ZE ŚLIWKAMI
1 kg żeberek
3 łyżki powideł śliwkowych
łyżka koncentratu pomidorowe
po łyżeczce cukru,cynamonu
12 śliwek,olej
Żeberka po-porcjować.Powidła,cynamon,koncentrat,2 łyżki oliwy z oliwek,wymieszać posmarować żeberka.Piec smarując bejcą.Na 10 min przed końcem na ruszt włożyć śliwki.Żeberka podawać ze śliwkami,sosem jogurtowym doprawiony miętą.
|
|
INDYK FASZEROWANY
1 pierś z indyka
żurawina,Vegeta do drobiu
sok z malin
mieszanka sałat
orzechy włoskie
Farsz;łyżka masła
100 ml czerwonego wina
łyżeczka miodu
po10 dag śliwek i moreli kandyzowanych
Marynata;łyżeczka oliwy,100 ml czerwonego słodkiego wina
Pierś włożyć do marynaty na 1 godz.W tym czasie przygotować farsz;podsmażyć na maśle owoce,dodać miód,wino,ochłodzić.Mięso pokroić ,tworząc kieszonki.Napełnić farszem,spinać wykałaczkami.Całość posypać vegetą,Piec na grillu.Podawać na sałacie z żurawiną i sokiem malinowym,posypać orzechami.
BOCZNIAK Z GRILLA
6 boczniaków
Vegeta
10 dag sera mozzarella
6 pomidorów
4 łyżki bułki tartej
oliwa
Sałata;
2 pomidory
1 dymka
koperek,przyprawa do sałatek
2 łyżki oliwy
Oczyszczone grzyby panierować w oliwie,bułce tartej.Smażyć na ruszcie 3 min z każdej strony.Pod koniec pieczenia jedną stronę posypać tartym serem,pomidorami pokrijonymi w kostkę.
Sałatka-pomidory pokroić w ósemki,posypać dumką,koperkiem,polać oliwą wymieszaną z Vegetą.
SCHAB FASZEROWANY
80 dag schabu bez kości
4 plasterki szynki
1 pomidor
świeża bazylia
vegeta do grilla
ser mozzarella
Marynata;100 ml białego wytrawnego wina
bazylia
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oleju Sałata;2 ogórki małosolne
łyżka pasty Ajwar.oliwki
4 dag parmezanu
łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
Schab zamarynować w marynacie,pokroić w plastry,tworząc kieszonki.Na każdy plasterek szynki położyć cząstkę pomidora,listek bazylii,kawałek mozzarelli,zrolować ,włożyć do kieszonki schabu.Spiąć wykałaczkami,posypać Vegetą ,upiec.
Sałatka;ogórki pokroić w plasterki,resztę składników połączyć polać ogórki.
|
|
LAKIEROWANE KIEŁBASKI
75 dag grillowych kiełbasek
1 szkl dżemu morelowego
2 łyżki ostrej musztardy
łyżka płynnej przyprawy do zup
Dżem podgrzać,wymieszać z musztardą i przyprawą.Kiełbaski ponakłuwać,posmarować olejem,lekko podpiec ze wszystkich stron.Posmarować glazurą.obracając.
INDYK PACHNĄCY PIERNIKIEM
75 dag piersi z indyka
1 szkl powideł śliwkowych
3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
łyżka przyprawy do piernika
sok z cytryny
sól,pieprz,olej
Filety lekko rozbić,natrzeć sokiem z cytryny,solą,pieprzem,zawinąć w folię,wstawić do lodówki na 2 godz.Powidła podgrzać,wymieszać z pozostałymi składnikami.Mięso posmarować olejem ,podpiec na ruszcie z obu stron.Posmarować glazurą i piec do miękkości,kilkakrotnie obracając i smarując glazurą.
KURCZAK CYTRUSOWY
75 dag filetów z piersi kurczaka
sok i skórka z 1 cytryny i pomarańczy
3 łyżki miodu
oliwa ,sól
pieprz cayenne
Sok skórki z cytrusów wymieszać z miodem,doprawić solą,pieprzem.Mięso lekko rozbić,włożyć do marynaty na 3 godz,w tym czasie kilka razy obracać.Osączyć i upiec na ruszcie,smarując marynatą.
KOTLETY ZE SŁONECZNIKIEM
8 sznycli wieprzowych
4 łyżki oleju
3 łyżki musztardy
10 dag słonecznika
mielona papryka
sól,pieprz
Ziarna słonecznika zmielić w młynku,wymieszać z musztardą,solą,papryką,pieprzem.Kotlety rozbić,posmarować olejem,sosem.Piec na grillu z każdej strony.
SZASZŁYKI
60 DAG MIĘSA WIEPRZOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ
8 DYMEK
2 KWASKOWATE JABŁKA
2 BANANY
SOK Z CYTRYNY
ŁYŻKA MAJERANKU
SÓL.PIEPRZ,OLIWA
Kawałki mięsa skropić sokiem z cytryny,natrzeć majerankiem,solą,pieprzem,owinąć folią ,wstawić na 1 godz do lodówki.Cebulę przekroić na połówki.Obrane jabłka w kostkę,banany w talarki,skropić sokiem z cytryny.Na patyki nadziewać mięso,cebulę,owoce polać oliwą i grillować.Często obracać.
ŻEBERKA W MIODZIE
1 kg żeberek 3 łyżki miodu
4 łyżki brandy
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki ziół mieszanych-tymianek,oregano,rozmaryn,lubczyk,imbir
sól,cukier
Przyprawy ziołowe zmieszać z miodem.Żeberka podzielić,zanurzyć w sosie sojowym,odstawić do lodówki na 2 godz.Mięso posmarować miodem z przyprawami.Piec 0 min z każdej strony.
PIECZONE JABŁKA
4 duże jabłka
po garści biszkoptów,posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
łyżka miodu
2 łyżki rumu
1 żółtko
Jabłka wydrążyć skropić sokiem z cytryny.Biszkopty pokruszyć.Masło połączyć z miodem,żółtkiem,utrzeć na krem.Dodać orzechy,biszkopty,rum.Napełnić jabłka,owinąć folią,Upiec.
|
|
SAŁATKA Z GRILLA
1/2 kg ziemniaków
po 2 żółte i czerwone papryki
duża cukinia
4 cebule cukrowe
15 gad parmezanu
kilka łyżek sosu winegret
Marynata
2 łyżki przyprawy do grilla
6 łyżek oliwy
łyżka soku z cytryny
Obrane ziemniaki obgotować 10 min,Pokroić w grube plastry.Papryki pokroić na pół.Cukinię na plasterki,cebulę na połówki.Warzywa zmieszać .Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny,przyprawą,polać warzywa.Chłodzić 15 min.Grillować na tacce piec ok 20 min.Przed podaniem posypać startym serem.
WARZYWNE ROZMAITOŚCI
1 kg mieszanych warzyw{bakłażan,cukinia,papryka,cebula}
Marynata;
6 łyżek oleju
po 2 łyżki musztardy,keczupu,miodu,
sok z cytryny,sól
Składniki marynaty zmiksować,warzywa pokroić na kawałki,zalać marynatą,odstawić do ,lodówki na 1 godz.Piec na ruszcie z obu stron ,podawać z pieczywem,dowolnym sosem.
SZASZŁYKI ZE ŚLIWKAMI
40 dag śliwek
duża cebula
papryka
3 ziemniaki
20 dag kiełbasy
Glazura
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
4 łyżki powideł śliwkowych
łyżka śliwowicy
majeranek,tymianek,sól,pieprz,melona papryka
Ziemniaki obgotować w łupinach,obrać pokroić na kawałki,Śliwki na połówki,cebulę i kiełbasę na plasterki.Ze składników zrobić szaszłyki.Olej wymieszać z rozgniecionym czosnkiem,powidłami,śliwowica.Doprawić papryką,pieprzem,ziołami,Szaszłyki grillować 20 min smarując co jakiś czas glazurą.
ROLADY ZE SZCZUPAKA
2 duże filety ze szczupaka
20 dag świeżego szpinaku
5 dag sera feta
czerwony grejpfrut
sól,pieprz,olej
Oczyszczony szpinak ,łyżka oleju podsmażyć,posiekać.Dodać pokruszony ser,doprawić solą,pieprzem.Filety posolić,posmarować olejem z obu stron.Rozsmarować szpinak,mocno zwijać rolady,spiąć wykałaczkami.Owinąć filią posmarowaną olejem.Grillować 30 min,zdjąć folię ,zapiekać do uzyskania chrupiącej skórki.Podawać z plastrami sparzonego grejpfruta ze skórką.
ZIOŁOWE KIEŁBASKI
4 grube kiełbaski
4 cebule
łyżka musztardy
łyżka tartej bułki
2 łyżki natki8 łyżek masła
sól,pieprz
Cebulę udusić na masle,doprawić solą,pieprzem,musztardą,dodać bułkę posiekaną natkę.Kiełbaski naciąć wzdłuż,rozchylić nacięcie i nałożyć farsz.Owinąć folią ,grillować 10m min.
SKRZYDEŁKA PO HAWAJSKU
1 kg skrzydełek kurczaka
tymianek
Marynata;
1/3 szkl oleju
1/2 szkl soku ananasowego
sól
Glazura;
po 1/2 szkl dżemu ananasowego,sosu sojowego
1/4 szkl soku ananasowego
łyżeczka musztardy
Ze skrzydełek odciąć końce,podzielić na dwie części.Olej,sok ananasowy,łyżeczka soli wymieszać.Włożyć skrzydełka,odstawić na 3godz.Składniki glazury połączyć,skrzydełka grillować ,smarując glazurą.
|
|
KOTLETY Z ORZECHAMI
60 dag mielonego mięsa
1 jajko
burak
2 cebule
sól czosnkowa
5 dag orzechów włoskich
sałata
natka,pieprz,olej
Buraka ugotować,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę zeszklić na oleju,dodać do mięsa razem z burakiem,jajkiem,doprawić solę,pieprzem,dodać orzechy.Z masy formować kotlety,piec na ruszcie 8 min.Podajemy na liściach sałaty,posypane natką.
ŁOSOŚ Z JAGODAMI I ŻURAWINĄ
2 kawałki z łososia po 20 dag
papryka
bakłażan
olej
Sos;szalotka
sok z 1/2 cytryny
10 dag żurawiny
10 dag czarnych jagód
3 gałązki tymianku
sól,pieprz
łyżka miodu
Sos-Drobno posiekaną szalotkę,żurawinę,jagody,tymianek,miód,sok z cytryny,gotować kilka minut.Łososia posmarować olejem upiec na ruszcie.Paprykę pokroić w drobną kostkę,bakłażan w plasterki.Warzywa pieczemy kilka minut na ruszcie.Podajemy z rybą ,sosem z jagód i żurawiny.
SZASZŁYKI OWOCOWE
30 dag truskawek
1 banan
3 plasterki świeżego ananasa
2 łyżki cukru
bita śmietana
Ananas pokroić w kostkę,banan w plasterki.Z cukru 2 łyżek wody ugotawać syrop.Na patyczki nabijamy na przemian kawałki owoców.Opiekamy na grillu,co jakiś czas smarując syropem,Podajemy z bitą śmietaną.
SZASZŁYKI DROBIOWE
2 piersi z kurczaka
4 pomidory koktajlowe
4 plastry ananasa
4 łyżki chutneya z mango
sok z cytryny
oliwa,sól,pieprz,papryka,
Mięso rozkroić na połówki,włożyć do marynaty z soku z cytryny,oliwy z oliwek,ziół na 2 godz.Każdy kawałek skręcamy spiralnie,nakłuwamy na patyk,by w środku znalazł się posmarowany olejem obsypany ziołami pomidorek.Pieczemy ok 15 min.Podajemy na upieczonych plastrach ananasa,posypanych papryką,łyżeczką chutneya z mango.
ŻEBERKA Z LICZI
1 kg żeberek
2 puszki liczi
po 5 dag morelo,suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
100 ml sosu chińskiego słodko-kwaśnego
sól,pieprz
Żeberka luzujemy zsuwając w 2/3 z kości.Nacieramy solą,odstawiamy na 2 godz.Marynata
Rozgrzać miód,dodać liczi{sok zachować} morele śliwki,dusimy 1 min.Zalewamy sokiem z liczi.dodajemy sos chiński,czosnek,wkładamy żeberka na 1 dobę.W miejsce po kościach wkładamy owoce liczi,grillujemy owinięte folią.Podajemy udekorowane pozostałymi owocami.
SZASZŁYKI Z MELONEM
1 pierś z kurczaka
1/2 melona
łyżka cukru
łyżka octu winnego
3 łyżki ostrego keczupu
łyżka sosu sojowego
sól.,pieprz.Mięso pokroić na paski.Cukier zagotować z octem,sosem sojowym,do ostudzonego dodać keczup,sól,pieprz.Do marynaty włożyć mięso,wstawić do lodówki na 2 godz.Nadziewać kurczaka na wykałaczki,piec ok 10 min.Polewaj marynatą.Gotowe nabić na połówkę melona.
SZASZŁYKI Z CYNAMONEM
70dag piersi z Kurczaka
2 zielone papryki
2 cebule
sok i skórka z 2 cytryn
2 ząbki czosnku
1 szkl jogurtu
1/3 szkl oliwy
po 2łyżeczki suszonego oregano i mięty
8 liści laurowych
sól.pieprz,cynamon
Sok z cytryny,oliwa,jogurt ,czosnek,cynamon,mięta,liście laurowe,oregano,pieprz wymieszać.Mięso pokroić w kostkę,zalać marynatą na 8 godz.Paprykę pokroić w kostkę,cebulę na ćwiartki.Na patyki nabijać ;mięso,cebulę,paprykę.opiekać 15 min.smarując marynata>podawać z warzywami.
CZOSNKOWA KUKURYDZA
4 kolby kukurydzy z liśćmi
1/3 szkl oliwy
4 ząbki czosnku
pieprz,sól,
1/4 kostki masła
Kukurydzę oczyścić ,ale liście zostawić,tylko zawinąć z tyłu kolby.Oliwę zmiksować z czosnkiem,solą,pieprzem,natrzeć kukurydzę.Owinąć folią zostawić na 2 godz.Po tym czasie zdjąć folię ,kukurydzę okryć liśćmi obwiązać nicią,piec 20 min.Podawać z masłem.
ROLADKI Z KURCZAKA
4 małe filety z piersi kurczaka
4 plasterki sera gouda
10 dag masła
4 plastry bekonu lub szynki
biały pieprz,sól
pęczek natki pietruszki
Mięso lekko rozbić,oprószyć solą,pieprzem.Masło utrzeć z posiekaną pietruszką,posolić i schłodzić.Na każdym kotlecie położyć plasterek sera,masło pietruszkowe,zwijać w roladki.Ułożyć na plastrze bekonu,zwinąć.Obwiązać nicią,owinąć folią.piec ok 30 min.Odwinąć i przyrumienić .podawać z pieczonymi ziemniakami.
PIERŚ KURCZAKA Z KIEŁKAMI
2 podwójne filety z kurczaka
przeprawa do kurczaka
garść kiełków rzodkiewek
Marynata;cebula
ząbek czosnku
1/2 szkl oleju
po łyżce miodu,musztardy,octu winnego
cukier
Filety przekroić na pół,lekko rozbić,oprószyć przyprawą.Marynata-składniki wymieszać,włożyć mięso ,wstawić do lodówki na 1 godz.Pie ok 15 min z każdej strony.Podawać posypane kiełkami.
|
|
GREJPFRUTY W MIODZIE
po 1 żółtym i różowym grejpfrucie
łyżka płatków migdałowych
łyżka miodu lipowego
szczypta cynamonu
mięta,melisa
Sparzona owoce pokroić na ósemki,ze skórką.Nadziewać na patyki ,posmarować miodem,posypać płatkami i cynamonem.opiekać 5 min.W trakcie pieczenia obracać.Podawać przybrany listkami mięty i melisy.
POMARAŃCZOWE UDKA
12 podudzi z kurczaka
3 łyżki konfitury pomarańczowej
1 pomarańcza
1 cytryna
musztarda
mielona kolendra
sól,pieprz,olej
Dodatkowo 4 pomarańcze
Mięso natrzeć solą,pieprzem.Sok z cytryny i pomarańczy wymieszać z konfiturą,musztardą,kolendrą,do powstałej marynaty włożyć mięso na 30 min.Piec na grillu posmarowane olejem.Piec 30 min smarując na zmianę bejcą i olejem.Obok mięsa piec połówki pomarańczy .Podać jako dodatek.
POLĘDWICZKI Z ANANASEN
3 polędwiczki wieprzowe
kilka plasterków świeżego ananasa
Marynata
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
3 łyżki oleju,pieprz
Mięso pokroić na plastry,lekko rozbić.Składniki marynaty wymieszać,włożyć mięso n a1 godz.Piec na ruszcie z ananasem.
MELON Z GRILLA
1 melon
1 szkl kremówki
sól.pieprz,pistacje
Melon rozkroić ,usunąc pestki.Miąższ pokroić w grube cząstki,ułożyć na ruszcie,Piec 5 min,z każdej strony.Posypać białym pieprzem.Śmietanę ubić ze szczyptą soli,posypać pistacjami.Jeść melon maczając a śmietanie.
GRILLOWANA SAŁATKA
5 patisonów
mały bakłażan
1 cukinia
żółta papryka
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyzki oliwy
2 łyżki czarnych oliwek
pieprzPatisony,cukinię,bakłażan pokroić w plastry.oprószyć solą,pozostawić na kilka minut.Ułożyć razem z papryką na ruszcie.Podawać z pomidorami,posypane bazylią,oliwkami.Polane sosem;ocet,oliwa,sól,pieprz wymieszać.
CHRUPIĄCE NÓŻKI
8 nóżek z kurczaka
6 ząbków czosnku
2 szkl płatków kukurydzianych
Marynata
1/2 szkl sosu sojowego
1 szkl sherry
2 łyżki pasty curry
łyżka oleju sezamowego
szczypta chili
Składniki marynaty wymieszać z rozgniecionym czosnkiem.Masą natrzeć mięso,wstawić do lodówki na 3 godz.Oprószyć płatkami,piec w folii.
SANDACZ Z RUSZTU
1 kg sandacza
4 dag masła
łyżka oleju
brzoskwinie z puszki
łyżeczka natki
czerwona papryka
sól,pieprz
Rybę odfiletować,pokroić na małe kawałki,posolić odstawić na 1 godz do lodówki.Posmarować stopionym masłem |
|
BANANY GRILLOWANE Z BEKONEM
3 banany
łyżeczka zielonego pieprzu
2łyżki miodu
4 łyżki keczupu
12 plasterków boczku
łyżeczka curry
Obrane banany pokroić na kawałki.Pieprz posiekać ,zmieszać z miodem,keczupem,curry.Obtaczać banany w tak przygotowanej marynacie,zawijać w paski bekonu Piec na grillu,aż będzie chrupki,obracać.
STEKI PO KALIFORNIJSKU
2 steki z rozbratla z kością
10 dag masła
łyżeczka oleju
sok i skórka 1 cytryny i 1 pomarańczy
30 ml Martini Bianco
świeża mięta,cukier,sól.,pieprz
Masło utrzeć z cukrem,solą,powoli dodawać martini,sparzoną skórkę z cytryny i pomarańczy oraz soki.Steki posypać pieprzem,natrzeć olejem,wstawić do lodówki na 4 godz.Upiec na grillu.Podawać posmarowane masłem z martini,posypane miętą.
WOŁOWINA MARYNOWANA W WINIE
4 steki wołowe po 20 dag każdy
3 łyżki oliwy
sól,pieprz
Marynata;cebula
2/3 szkl czerwonego wytrawnego wina
2łyżki oliwy
liści laurowy
6 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
Składniki marynaty wymieszać{cebula pokrojona}.Mięso lekko rozbić,polać marynata,wstawić do lodówki na 12 godz.Piec na grillu po 3 min z każdej strony.Posmarować oliwą ,zsunąć na boki ,dopiekać 5 min.Podawać z cebulą z marynaty,
PIERŚ KURCZAKA Z BORÓWKAMI
1 kg piersi z kurczaka
20 dag borówek
1/4 szkl octu balsamicznego
3 łyżki miodu
3 łyżki keczupu
2 Ząbki miodu
1/2 łyżeczki świeżego imbiru
Borówki,ocet,miód,keczup,czosnek,imbir,gotować na wolnym ogniu 15 min.Ostudzony zmiksować.Połowę odlać w reszcie marynować pokrojone w plastry mięso, 1/2 godz w lodówce.Grillować 7 min. z każdej strony.Podawać z pozostawionym sosem.
|
|
MIĘDZYNARODOWA PARADA KOTLETÓW
500 g mielonego mięsa wieprzowego
jajko
2 łyżki bułki tartej
sól.pieprz,olej
Kotlety po hiszpańsku-zielona papryka,przyprawa go gulaszu
Kotlety po włosku-bazylia,pasta czosnkowa,łyżka przecieru pomidorowego
Kotlety po niemiecku-łyżka musztardy,2łyżki kaparów
Kotlety po grecku-przyprawa grecka,4 oliwki
Mięso wymieszać z jajkiem,bułką,solą ,podzielić na cztery części,trzy części połączyć z podanymi składnikami,formować kotlety.Kotlety po grecku połączyć z przyprawą,uformować kulki i w środku każdej wcisnąć oliwkę.Kotlety grillować na natłuszczonej olejem folii.
PULPETY Z MIĘTĄ
80 mielonego mięsa mieszanego
2 jajka
2 cebule
2 kajzerki
2łyżki posiekanej natki
łyżka posiekanej mięty
łyżka soku z cytryny
łyżka oleju
sól.pieprz
Mięso połączyć z posiekaną cebulą,namoczoną bułką,jajkiem.Dodać resztę składników.Masę wstawić na 30 min do lodówki.Formować nieduże pulpety,grillować 15 min,obracając co jakiś czas.
|
|
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W POMARAŃCZOWEJ GLAZURZE
60 dag polędwiczek
sól,pieprz,
Glazura;1/2 szkl ketchupu
2łyżki musztardy
1/2 szkl soku pomarańczowego
4 łyżki dżemu pomarańczowego
5 łyżek posiekanej cebuli
Polędwiczki rozciąć do połowy wzdłuż,oprószyć solą,pieprzem.Ketchup połączyć z musztardą,dżemem,sokiem,cebulą,solą.Mięso posmarować glazurą,wstawić do lodówki na 3 godz.Piec ,smarując glazurą.
SZASZŁYKI Z NEKTARYNKĄ
50 dag piersi z indyka
3 nektarynki
pęczek dymki
5 dag świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy
sól,pieprz
Mięso pokroić na kawałki na jeden kęs.Obrane nektarynki pokroić na ósemki.Mięso i nektarynki nabijać na patyki,na końcach umieszczając po kawałku cebulki.Posmarować oliwą,oprószyć solą,pieprzem,Upiec-8 min z każdej strony.Szpinak rozłożyć na talerzach ,skropić oliwą ,ułożyć szaszłyki.
KARKÓWKA W PIWIE
1 kg karkówki
3 łyżki oleju
sól,pieprz
Marynata
2 szkl piwa3 liście laurowe
łyżeczka kminku
po 4 ziarna pieprzu ,ziela ang.,jałowca
Mięso pokroić w plastry-1,5 cm rozbić,oprószyć solą,pieprzem.Posypać zmielonymi przyprawami ,zalać piwem,mięso musi być przykryte.Wstawić do lodówki na 24 godz.Piec na grillu posmarowane olejem,podczas pieczenia smarawać marynatą.
MIODOWA POLĘDWICA WOŁOWA
80 dag polędwicy
Marynata;
sok z 1cytryny
6 łyżek oliwy
3 łyżki winiaku
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Polędwicę pokroić w plastry,lekko rozbić.Składniki marynaty wymieszać,włożyć mięso i wstawić do lodówki na 4 godz.Piec ,smaryjąc marynatą.
DORSZ W SOSIE WINNYM
1 kg dorsza
1 l mleka
sól,pieprz
Sos;3/4 szkl oleju
3 łyżki sosu sojowego
5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki ketchupu ostry
Filety moczyć w mleku 2 godz.Składniki sosu połączyć posmarować rybę,odstawić na 15 min.Piec smarując pozostalym sosem.
|
|
Ja mam jeszcze jeden przepis, a w zasadzie pomysł na smaczne pieczywo z grilla. Pomysł jest bardzo prosty, oto i on:
Smaczne Pieczywko Grillowane
Do wykonania będzie niezbędny biały chleb krojony
Kromki smaruję masłem, potem posypuję czosnkiem (jeśli ktoś lubi), kładę plasterek żółtego sera a potem taką kanapkę posypuję obficie przyprawą do ziemniaków. Następnie składam kromki na podwójne kanapki. Zawijam w folię aluminiową i piekę na grillu. Jak ser się roztopi można wyjąć kanapki z folii i podpiec na chrupko bezpośrednio na ruszcie.
Kanapki znajdują od razu swoich "adoratorów"
SMACZNEGO!!!
|
|
Roladki z kurczaka
Składniki na 4 porcje:
-4 filety z kurczaka,
-100g startego ementalera,
-1 łyżeczka musztardy
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 łyżka kaparów,oleju
-papryka w proszku,
-2 strąki czerwonej papryki, 2 pomidory
-1 cebula,
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka octu winnego
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sos tabasco, sól, pieprz
Wykonanie:
1. Mięso lekko rozbić. Starty ser wymieszać z musztardą, koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i kaparami. Każdy filet posmarować pikantną masą i zwinąć w roladki.
2. Rolady pokroić w krążki o grubości ok. 2 cm i nabić je na szpikulce. Olej wymieszać z papryką w proszku i za pomocą pędzelka posmarować nim mięso. Grillować ok. 10 minut.
3. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pomidory obrać ze skórki, po usunięciu pestek pokroić na kawałki.
4. Paprykę i pomidory zmiksować z obraną cebulą, obranym czosnkiem i oliwą. Doprawić do smaku octem winnym, solą pieprzem i tabasco. Sos schłodzić i podawać do gorących roladek.
Smacznego!
|
|
Przepis na faszerowane podudzia z kurczaka.
Składniki:
- 8podudzi z kurczaka;
-1/2 kg mięsa mielonego;
- jajko;
-duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- pęczek posiekanego koperku;
- sól, pieprz, ostra papryka.
Wykonanie:
- Z podudzi usunąć kostki, nie przerywając skóry.
- mięso wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą pokrojoną w kostkę, drobno posiekanym czosnkiem,koperkiem. Doprawic do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Podudzia napełnic farszem, obtoczyć w papryce,trochę spłaszczyć,owinąć każde osobno w folię. Grilować ok. 25minut. Podawać z ogóreczkiem małosolnym. Smacznego.
|
|
SZASZŁYKI Z KARKÓWKI
Składniki: ziarenka smaku Winiary, 500g karkówki, 3 łyżki białego wina, 6 łyżek oleju, 1/2 papryki czerwonej, 1 cebula, po 1/2 papryki zielonej, żółtej, czerwonej - do dekoracji.
Wykonanie:
1. Karkówkę pokroić na kawałki 2,5 x 2,5 cm. Paprykę i cebulę oczyścić, pokroić w paski.
2. Mięso rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie płaty. Oprószyć ziarenkami smaku i pozostawić w lodówce na 4-5 godzin.
3. Na każdym kawałku rozbitego mięsa położyć kawałek papryki i cebuli, zrolować.
4. Zrolowane mięso nabijać na patyczki, posmarowane olejem, na przemian z kolorową papryką.
5. Tak przygotowane szaszłyki piec na rozgrzanym ruszcie przez 20 minut.
Smacznego!!!
SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK
Składniki: 1 łyżeczka ziarenek smaku Winiary, 500g wątróbek drobiowych, 3 jabłka "papierówki", 2 małe cebule, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oleju, pieprz, majeranek.
Wykonanie:
Wątróbki pokroić na kawałki, oprószyć ziarenkami smaku i pieprzem. Cebule i jabłka obrać. Cebule pokroić w plasterki, a jabłka w cząstki. Jabłka oprószyć cukrem i majerankiem. Na patyczki posmarowane olejem nadziewać kolejno: wątróbkę, jabłko, cebulę. Piec na rozgrzanym ruszcie przez około 10 minut.
Smacznego!!!
|
|
Pikantna karkówka glazurowana
Składniki : 4 grubsze plastry karkówki, przyprawa do grilla, 2 łyżki płynnego miody, 4 łyżki dowolnego oleju, 2 łyżeczki soku z cytryny, 8 - 10 pieczarek, pieprz czarny.
Mięso delikatnie opukaj trzonkiem noża. Zrób marynatę, mieszając olej, miód, sok z cytryny i przyprawę do grilla. Posmaruj mięso marynata z obu stron, wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Grilluj na ruszcie, od czasu do czasu smarując pozostała marynatą. Pieczarki oczyść, wysusz, oprósz pieprzem. Upiecz w folii, pokrój w plastry. Podaj z karkówka. Smacznego
|
|
BRUSCHETTA
Podaję przepis na pyszną, szybką i lekką przekąskę z grilla, alternatywę dla ciężkich kiełbas, boczków i karkówek. Danie pochodzi z kuchni włoskiej, w moim wykonaniu z grilla trochę różni się od oryginału.
Składniki:
3-4 duże pomidory,
4-5 ząbków czosnku,
kilka świeżych listków bazylii,
trochę oliwy z oliwek,
szczypta soli,
bułka bagietka lub zwykłe bułki lub kromki chleba.
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekaną bazylię, sól, wszystko skrapiamy oliwą, mieszamy i odstawiamy na 5 min.
Pieczywo -dowolne, według uznania, najlepiej jednak smakuje bagietka- kroimy w kromki i przypiekamy z obu stron na grillu na rumiano. Na ciepłe, zdjęte z grilla kromki kładziemy przygotowane wcześniej pomidory, dodatkowo polewając pieczywo powstałym sokiem. Od razu należy zjeść, dopóki potrawa jest ciepła i chrupiąca. Prosta i smaczna sprawa. Polecam.
|
|
SZASZŁYKI Z INDYKA
50 dkg piersi indyka, 10 plasterków wędzonego boczku, 2 pory, po strąku zielonej i czerwonej papryki, pieprz, sól
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć sola i pieprzem. Pora umyc, pokroic na 5 kawalkow ' bez zielonych czesci. oczyszczona papryke pokroic na kwadraty. pory zawinac w boczek. Nadziac na szpadki na przemian indyka, papryke, pory w boczku. Upiec na grilu.
|
|
Boczek z ... niespodzianką. Podaję przepis: W plastry boczku (wędzony, parzony, surowy - wedle własnego gustu) zawijamy suszone śliwki.
Najlepsze są kalifornijskie (bez pestek i niewysuszone). Roladki spinamy wykałaczkami i układamy na grillu.
Boczek- pychota, śliwka- rozpływa się w ustach. Krótko mówiąc palce lizać!!! Proste , szybkie. Polecam!
|
|
Kebab z grilla.
Składniki
* 1 kg mięsa mielonego wołowego.
* jajko.
* 3 łyżki bułki tartej .
* sól do smaku.
* pieprz do smaku.
* pieprz kolorowy mielony.
* 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej.
* 1/2 pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej.
* posiekana natka pietruszki.
* 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
* patyczki do szaszłyków
sposób przyrządzenia:
_Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki godzinę. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Bierzemy garść farszu i oblepiamy równo patyczek formując zgrabny kebab. Smażymy na grillu, najpierw na wyższej półce, potem obniżamy na chwilę ruszt i pozwalamy kebabom mocniej się przysmażyć.
Smacznego!
|
Strona 2 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|